Plody rakytníku obsahují velké množství vitaminu a minerálních látek. Obsah vitaminu C v rakytníku mnohonásobně převyšuje jeho množství v pomerančích a citronech.
Jejich dužnina navíc obsahuje i olejnaté látky, a je proto zdrojem vitaminu rozpustných v tucích. Olej (k dostání v některých lékárnách) zjemňuje drsnou pokožku a pomáhá při nejrůznějších kožních onemocněních.
Kdo chce pěstovat tuto rostlinu, musí si pořídit samčí i samičí rostlinu a vysadit je tak, aby samčí keř stál „proti větru“ od samičího a mohl tak svým pylem snadno sprášit blizny květů keře samičího.
Pěstování rakytníku
Běžný zahradní susbtrát, slunné stanoviště i polostín, mírná zálivka.
Rakytníková šťáva
Pije se hned po vylisování s medem, který tlumí její lehce nakyslou chuť. Do zásoby odšťavňujte bobule v páře a horkou šťávu ihned nalijte do lahví. Sklenka šťávy každý den, chrání před nachlazením.
Rakytníková povidla
Čerstvé bobule propasírujte přes síto a do vzniklé kaše přidejte med a špetku vanilky. Při tomto zpracování zůstanou zachovány cenné vitamíny. Zimní zásobu je nejlépe okamžitě zmrazit. Povidla lze používat i jako součást mixovaných mléčných nápojů, do jogurtů, tvarohu či zmrzliny.
Rakytníková zmrzlina
300g rakytníkových povidel smíchejte se 2 žloutky a 3 lžícemi husté hruškové šťávy. Vmíchejte 200ml šlehačky, 2 našlehané bílky a sáček vanilkového cukru. Vzniklým krémem naplňte misky a dejte do mrazničky.